Kedves Tagjaink!

Az RTL.hu-n leadott felvétellel kapcsolatos tájékoztatónk

Tisztelt
dr. Környei Éva Jogi és Humánpolitikai Igazgató

Borbás Péter Dániel Villamos Üzemigazgató

Somkuthy Zsolt Villamos forgalmi főmérnök

Vasárnap délután az alábbi videó jelent meg az RTL oldalán: http://rtl.hu/belfold/2022/04/10/behanyok-olyan-szaguk-van-videon-ahogy-egy-villamosvezeto-kidobja-hajlektalan-utasat A járművezetők és a fizető, kulturált közlekedésre vágyó utasok érdekében azonnali konzultációt kezdeményezünk az esettel kapcsolatban, melyen szívesen látnánk a BKK részvételét is. Sajnálatos módon ezen eset nem egyedi, a járművezetők és az utasok nap mint nap szenvednek ezen problémával, a Főváros egész területén. Várjuk mielőbbi megkeresésüket időpont és helyszín megjelölésével a tárgyalások megkezdésével kapcsolatban.

Tisztelettel 
Deák Krisztián
Elnök

Frissítés: 04.14-én megtörtént az egyeztetés a BKV és BKK részvételével. Leginkább a villamos ágazatot érinti a probléma, de a többi ágazatban is gondot okoz. Első körben a BKV és BKK egymás között egyeztett a hatékonyabb fellépés érdekében, evvel egyidőben a BKK a hatóságok irányában bővíti az eddigi együttműkődést. Természetesen további egyeztetéseket folytatunk, hogy lássuk sikerül e a problémát hatásosan kezelni, hiszen ez közös érdekünk.

KAPSZ Elnökség

https://rtl.hu/belfold/2022/04/10/behanyok-olyan-szaguk-van-videon-ahogy-egy-villamosvezeto-kidobja-hajlektalan-utasat?fbclid=IwAR3OSlCI6uyobjWjtRaXOKC9Onkil28sPyjr62Url25IzzCH9G_hICkSs4o


Tisztelt RTL Magyarország !

Szeretnénk reagálni a 2022. április 10-én megjelent, “Behányok, olyan szaguk van!” című cikkre.
Évtizedek óta fennáll a konfliktus a tömegközlekedési eszközöket életvitel szerűen használó hajléktalanok és a járművezetők között. A kollégáink magukra maradtak egy olyan problémával, amiért nem felelősek, nincsenek hozzá eszközeik és nem is feladatuk kezelni a helyzetet, amelynek maguk is elszenvedői.
Elhatárolódunk attól a feltételezéstől, hogy kollégáink kedvtelésből megaláznák a társadalom perifériáján élő embereket, azonban sajnos előfordul, hogy a tehetetlenség nem helyénvaló cselekedetekhez vezet. Természetesen ez egyik kolléga viselkedésére sem mentség.
Az érintett hajléktalanok nagy része agresszív, büdös, koszos, hangos, zavarja az utasokat. Rendszeres, hogy alkoholos állapotuk miatt leesnek az ülésről, balesetet okoznak: ez az alapvető probléma mellett kiemelt teher egy járművezetőnek, hiszen az időigényes és sok papírmunkával járó eljárásban először az ő felelősségét vizsgálják.
Gyakori, hogy ezek az emberek állapotukból kifolyólag nem tudják visszatartani a vizeletüket, székletüket, beszennyezik a járműveket. A járművet ilyenkor kiveszik a forgalomból, de sokszor az a hajléktalan átszáll a követő járműre és beszennyezi azt is.
A konfliktusok mindennaposak: nem hajlandóak leszállni, agresszívek, semmibe veszik kollégáink kéréseit, rendszeresen inzultálják, köpködik a járművezetőket.
Ha a hatóságokhoz fordulunk, a fentieken felül órákra megáll a villamosközlekedés is.
Szerettük volna látni a videó előzményeit, de erre sajnos nem volt lehetőség: annak ismeretében talán a cikkük is árnyaltabban közelítené meg a problémát.
Szakszervezetünk konzultációt kezdeményezett a BKV-nál az esettel kapcsolatban, a probléma mielőbbi megoldása végett! Az üggyel kapcsolatos kérdéseikre szívesen válaszolunk.

Tisztelettel:
Deák Krisztián
Elnök
Közlekedési Alkalmazottak Polgári Szakszervezete
(K.A.P.SZ.)

Illetve megjelent egy cikk, mely a mi közreműködésünkkel készült:


https://rtl.hu/belfold/2022/04/14/bkv-villamosvezeto-hajlektalan-villamos-jarmuvezeto-utasok-harag-tbc-fertozes-urulek-szag-budos-combino-budapest