Kedves Tagjaink!

Az aláírt Bérmegállapodást a honlapra feltöltve megtudjátok nézni a DOKUMENTUMOK menüben. Sok kérdés érkezett a vállalati szeniorítással kapcsolatban ezért erről pár sorban ismertetnénk kiket és miként érint. A szeniorítás az idei évvel 0,5%-ban lett meghatározva. Azonban ez nem mint közvetlen plusz bér jelenik meg hanem az alapbér számításánál van jelentősége, az alábbiak szerint. Az itt töltött megszakítás nélküli évek számával szorozzuk a szeniorítási százalékot, tehát mondjuk 20 év esetében ez 10% (20 x 0,5). Ezután a munkakörödhöz tartozó HAY-szint sávminimumát (a Megállapodásban megtalálható, járművezetők 12-es szintben vannak) kell megszorozni pluszban a kapott százalékkal. Például ha a HAY 11B szintbe tartozol akkor 376300 ft a sávminimum, ennek 10%al növelt összege 413930 ft. Amennyiben a bérfejlesztést követően az új alapbéred nem éri el a kiszámított összeget akkor a szenioritással növelt összegig, de legfeljebb 20.000 ft-al pótolja ki a Munkáltató a béredet havonta.
2 kivétel van, az egyik a főállású közúti- vasúti járművezetők és fogaskerekű vezetők akik az előző szabály helyett a Villamos KSZ melléklet alapján részesülnek a szenioritásban és mellé pótlék formájában “szenioritási idő x 2.6 ft x ledolgozott óra” összegű pótlékot kapnak. A másik kivétel az autóbusz- és trolibuszvezetőként eltöltött idő elismeréseként (társaságtól független) gyakorlati időhöz kötött ösztönzési rendszer kerül alkalmazásra a főállású autóbusz- és trolibuszvezetők körében (elsősorban) a képzett, gyakorlattal rendelkező járművezetők toborzásának elősegítése érdekében. A főállású autóbusz- és trolibuszvezetők alapbére nem lehet kevesebb, mint a főállású járművezetők bértarifa táblázat szerinti alapbér minimuma növelve (január 1. napjára számolva) minden betöltött gyakorlati évre vonatkozóan a bértarifa táblázat szerinti alapbér minimumának 0,25%-ával, mely évente egy alkalommal az aktuális éves bérfejlesztés végrehajtása során kerül megállapításra.
gyakorlati idő a „D”, ill. „TR” kategóriájú jogosítvány megszerzésének dátumától kerül számításra.
Gyakorlati idő alapbér minimum = a munkakör bértarifa sávminimuma 
* (1 + gyakorlati idő * 0,25%). 
Amennyiben a fentieknél magasabb a munkavállaló alapbére, akkor nincs gyakorlati idő miatt emelés, amennyiben kisebb, akkor a gyakorlati idő alapbér minimumig, de legfeljebb 20.000 Ft/hó-ig pótolja ki azt a munkáltató.

További kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal.

Villamos területen részben lezajlott a Munkavédelmi Képviselő Választás, ahol Angyalföld kocsiszín forgalmi területen Szüts Károly kollégánk került megválasztásra! Munkavédelmi észrevételekkel forduljatok hozzá bizalommal! Baross kocsiszín forgalmi területen új választás került kiírásra, mely 2023. május 3-4 között lesz megtartva és kizárólag Baross kocsiszínben lehet majd szavazni jelöltünkre Sári László személyében!